<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2115477851866028&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

7 kohtaa kun valitset syvänlumen kelkkaa

Sumeko

Syvänlumen kelkat eli mountain-mallit ovat kasvattaneet suosiotaan moottorikelkkailun harrastajien keskuudessa jo pidemmän aikaa. Mountain-kelkat ovat paitsi hauskoja vapaa-ajan laitteita, myös monikäyttöisiä retkeilyyn ja perheen harrastuksiin.

Tässä blogitekstissä kerromme 7 kohtaa mitä kannattaa ottaa huomioon mountain-kelkkaa valittaessa. 

1. Mountain kelkat ovat monikäyttöisiä

Pidempi telamatto yhdessä korkeamman maton profiilin kanssa tarjoavat osaavalle kuskille lähes loputtomat etenemismahdollisuudet syvässä lumessa. Tämän päivän mountain kelkat ovat monikäyttöisiä laitteita, joilla pystyy paitsi seikkailemaan koskemattomilla hangilla, myös retkeilemään ja vetämään kevyttä rekeä.

Pitkä takatunneli tarjoaa tilaa myös useammalle laukulle, lisäpolttoaineelle yms. Ota kuitenkin huomioon, ettei takatunnelia ole tarkoitettu liian raskaalle kuormalle ja etteivät laukut estä jäähdytysnesteen viilennystä, mikäli kanavisto kulkee myös takatunnelissa.

2. Uudet moottorit ovat taloudellisia

Tämän päivän moottoriteknologia on kehittynyt huimasti menneistä vuosista ja kaikilla valmistajilla on tarjota moderneja vähäpäästöisiä ja tehokkaita moottoreita. Uuden sukupolven moottorit ovat nykyaikaisia ja sivistyneitä käyttää, tarjoten 800cc luokassa kuminauhamaista tehoa ja vääntöä alakierroksilta aina maksimi tehoon saakka. 

Esim. Arctic Cat 2020 mallistossa päivitettiin C-tec2 moottorin keskeisiä komponentteja kuluvalle kaudelle. Moottori tarjoaa nyt kokoluokassaan uskomattomat 165 hevosvoimaa, ollen edelleen yksi luokkansa taloudellisimpia niin polttoaineen kulutuksen kuin öljyn kulutuksen suhteen.

3. Ketterä ajettava

Ketteryys perustuu mm. reittikelkkoja kapeampaan raideväliin ja tukivarsiin suksissa, olkavarren erilaiseen kulmaan sekä pystympään ajoasentoon, joka tarjoaa enduro-moottoripyöristä tutun seisottavan ajotyylin. Kuljettajalla on tyypillisesti hyvä näköyhteys suksien kärkiin, jotta täsmällinen ohjattavuus ahtaissa paikoissa on luontevaa. 

Arctic Cat poikkeaa muiden valmistajien joukosta tarjoamalla ensimmäisenä yhdellä single beam liukurungolla valmistetun kokonaisuuden. Tämä patentoitu rakenne yhdessä joustavalla telamatolla tarjoaa erinomaista etenemistä syvässä lumessa sekä merkittävää painon säästöä, kun lumi ei pääse kertymään enää telaston väliin.

4. Pidempi kelkka on vakaa 

Pidemmän telamaton ja liukurungon kautta saadaan vakaammat ajo-ominaisuudet, aivan kuten pidemmän akselivälin autossa. Tyypillisesti mountain segmentin kelkkojen pituudet määritellään tuumissa ja niitä on lähtökohtaisesti kolmea eri mittaa, tosin Euroopassa pisintä mallia ei juuri ole tarjolla. Pituudet ovat noin 155”, 165” ja 175” haarukassa, vaihdellen valmistajasta riippuen 1-2” ylös tai alas em mitoista. Vakauden tuntee ajettaessa suoraan niin kahdella suksella kuin viisto- rinnettä yhdellä suksella, mitä pidempi sen rauhallisempaa meno on. Nyt muodissa on myös 146" telastot jotka antavat mahdollisuuden hienoihin keulimisiin ja myöskin ovat todella ketteriä. 146" telasto on myöskin Suomen reiteille täysin toimiva ratkaisu.

5. Jääraapijat tulevat tarpeeseen

Pidemmän telaston ja telamaton korkeamman profilin kautta saadaan parempaa etenemiskykyä irtolumella, mutta silloin kun lumi on pakkaantunut kovaksi tai maa on jäässä, tulevat vakiovarusteena olevat jääraapijat tarpeeseen. Niiden tehtävän on irrottaa maasta lumipölyä, joka voitelee liukurungon alla olevia liukumuoveja ja ehkäisee niiden sulamista liiallisen kitkan takia, sekä auttavat jäähdytintä saamaan riittävästi jäähdyttävää lunta.

Useimmat valmistajat tarjoavat malleissaan jääraapijat, joilla voi ajaa niin eteen kuin taakse rikkomatta niitä.

6. Tuulilasi puuttuu tarkoituksella

Mountain kelkat on tehty tarkoituksella ilman tuulilasia. Sen voi tarvittaessa pyöräyttää kyljen kautta ympäri kun tuulilasi ei ole tiellä, eikä ole pelkoa sen hajoamisesta. Tätä keinoa käytetään välillä rinteessä kun kelkan irrotus muuten käy hankalaksi. Varmista kuitenkin, ettei lumen alla ole kiviä tms joka voi tehdä vahinkoa kelkalle.

Mountain kelkoissa on myös muita ajamista ja etenemistä helpottavia varusteita, kuten tangon keskellä oleva kahva josta voi olla apua tietyissä tilanteissa mm. sivurinteessä. Arctic Cat tarjoaa Alpha-malleissa vakiovarusteena myös pienen ilmaa läpäisevän lokeron ohjaustangon ja mittariston välissä, siihen mahtuu ajolasit tai hanskat. Moottorin lämpö pitää ne miellyttävän lämpöisinä tai tarvittaessa kuivattaa märät varusteet.

7. Lisävarusteilla mielenrauhaa

Valmistajilla on tarjolla laaja valikoima lisävarusteita, joilla jokainen voi räätälöidä oman kelkkansa tarpeiden ja mielen mukaiseksi. Käyttötavasta ja olosuhteista riippuen, tässä kolme lisävarustetta, jotka voivat olla käyttökelpoisia:

- muovinen moottorin suoja, jossa samalla lisäsuoja myös jarru- ja ketjukotelolle, käyttökelpoinen erityisesti jos ajettava maasto sisältää kiviä ja kantoja

- laajennettu etupuskuri suojaa laajemmin keulaa mahdollisilta osumilta 

- lisäpolttoainesäiliö, kahta eri kokoa, tarjoaa varmuutta pidemmille päiväreissuille

Extra. Telastolla on väliä

Mountain kelkoissa on myös muita ajamista ja etenemistä helpottavia piirteitä. Telastoratkaisuja on monia. Esim Arctic Cat käyttää keskitettyä/yhtä liukurunkoa/ single beam ratkaisua tätä kutsutaan Alpha telastoksi. Telasto on ollut käytössä jo vuodesta 2019. Nyt telastoa saa niin kevyeen Blast M malliin, räyhäkkääseen Riot X tai todelliseen vuoristokelkkojen legendaan Hardcore Alphaan. Alpha alusta ja muotojen mukaan joustava telamatto ovat erittäin toimiva yhdistelmä. Alustan keskitetty painopiste yhdistettynä vuoristokelkan kapeaan keulaan tuovat alan parhainpiin kuuluvan ajotuntuman. Ketteryys lumessa on todella mielyttävä asia suunnan vaihdon kannalta. Myöskin lumen jääminen telastoon painolastiksi on ihan eri luokkaa kuin vakio telastolla. 

 

Tutustu Mountain-mallistoon

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.