<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2115477851866028&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

5 asiaa tietää ennen perämoottorin öljynvaihtoa

Sumeko
 1. Perämoottorin öljy kannattaa vaihdattaa syksyllä kauden päätteeksi.

Perämoottorin öljy kannattaa vaihdattaa syksyllä koska jos järjestelmään on päässyt esim vettä se huomataan ennen talvea. Näin mahdolliset jäätymiset tai tarvittavat korjaukset voidaan tehdä syksyn aikana. Myöskin venehuolloissa kevät on sesonkia joten varmistat että laite on kunnossa kevään ja kesän rientoihin jo syksyllä. Mutta jos moottoriöljyn väri muistuttaa maitokahvia tai öljy näyttää likaiselta, ota yhteyttä valtuutettuun jälleenmyyjään koska on luultavaa että moottoriöljyyn on päässyt vettä! Jos näin on päässyt käymään on tärkeää että ammattihuolto tarkistaa koneen.

 

2. Muista myös että käyttötunnit pitää miettiä ja tietää. Esim Tohatsu 9.8hv moottorissa öljy pitää myöskin vaihtaa 100h käyttötunnin jälkeen

Jos olet epävarma perämoottorin öljynvaihdon kanssa anna ammattilaisen tehdä vaihto. Mutta kuten sanottu esim kaudella saattaa 100h tuntia tulla täyteen ja silloin moottorin öljy pitää vaihtaa tai takuu raukeaa. Tohatsulla on laaja huoltoverkosto koko Suomessa joka varmasti auttaa. https://www.sumeko.fi/tohatsu/yhteystiedot

 

3. Tarkista aina valmistajan takuuehdot ennenkuin itse teet mitään. On tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita ettei extra takuut raukea.

Esimerkiksi Tohatsulla on kahden vuoden tehdastakuu ja siihen päälle jatkettu takuu 3 vuotta tehdastakuun päälle. Mutta jatkettu takuu edellyttää että esimerkiksi valtuutettu huolto-/jälleenmyyjäliike on suorittanut huollot ja kirjannut huollon huoltokirjaan. Jos vaihdat itse öljyn esim kaudella muista että jatkettu takuu ei ole voimassa. Tarkemmat takuuehdot löydät Tohatsu jälleenmyyjältä tai Takuu/Huoltokirjasta.

 

4. Parhaiten öljynvaihdon saa tehtyä kun vene on trailerinpäällä. Emme suosittele öljynvaihto veneen ollessa vedessä ettei jäteöljyä päädy veteen. Mieti missä saat parhaan työrauhan ja myöskin mihin valutat öljyn. 

 

5. Tarkista ennen öljynvaihtoa oikea: öljynlaatu, öljynmäärä, missä moottorin öljyntyhjennystulppa ja öljyntäyttökorkki sijaitsee (yleensä keltainen ja sijaitsee moottorin päällä). Samalla kannattaa aina myös vaihtaa öljysuodatin jos sellainen on laitteessa. Kaikki tämä tieto löytyy laitteen ohjekirjasta. Jos olet kuitenkin epävarma perämoottorin öljynvaihdon kanssa anna ammattilaisen tehdä vaihto!


    1. Aina kannattaa käyttää valmistajan suosittelemaa öljynlaatua. Tietenkin valmistaja suosittelee omaa öljyään, mutta kriittisintä on että käytetään tehtaan suositusta öljynlaadusta. Tämä takaa laitteen parhaan toimivuuden. Esim Tohatsun 9.8 suositellaan SAE 10W-30/40 ja API: SH, SJ tai SL. Jos olet yhtään epävarma öljynlaadun kanssa käy hakemassa öljy lähimmältä Tohatsu jälleenmyyjältä tai huoltopisteeltä.
    2. Tarvittava öljyntäyttömäärä löytyy joko keltaisesta korkista moottorin päältä mistä öljy kaadetaan koneeseen tai varmimmin käyttöohjekirjasta. Uusimpien Tohatsujen käyttöohjekirjat löytyvät myös netistä.  https://www.sumeko.fi/tohatsu/tekninen-tuki/
    3. Esim 9.8 Tohatsun ohje on A - Kallista perämoottori ylös ja lukitse se kallistuksenrajoittimella. B - Käännä perämoottorin ohjausta niin, että tyhjennysaukko osoittaa alaspäin. C- Aseta öljyn keruuastia öljyn tyhjennysruuvin alle.  D- Avaa öljyn tyhjennysruuvi ja valuta kaikki öljy pois moottorista. Levitä öljyä tyhjennysruuvin kierteisiin ja kiristä ruuvi. (käytä uutta aluslevyä) Öljyn tyhjennysruuvin kiristysmomentti 24 N·m (17 ft·lb, 2.4 kgf·m) E - Aseta moottori takaisin pystyasentoon. Toista toimenpiteet kaksi tai kolme kertaa, jotta öljy tyhjenee kokonaan. F - Lisää moottoriin täyttöaukon kautta suositeltua öljyä. 7 Kiristä öljyn täyttökorkki.
    4. Älä täytä öljyä liikaa, tarkista öljyn täyttömäärä ohjekirjasta mutta täytön jälkeen myös öljynmittatikusta.

tohatsu-oljyesite

Hyviä veneilyitä kaikille!

 

Pyydä tarjous sinulle sopivasta perämoottorista

Annamme mielellämme lisätietoja ja tarjouksen sinulle.