<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2115477851866028&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ajankohtaista

9 syytä ostaa perämoottori purjeveneeseen

Sumeko

Perämoottori on todellinen mahdollisuus myös purjeveneessä. Vanhan dieselmoottorin vaihto on helppoa ja uusi moottori myös luo turvaa. Suomessa liikkuu monta vanhaa dieselkonetta joita ei kannata aina vaihtaa koska uusi dieselkone on kallis ja sen käyttöikä paljon pidempi kuin vanhan veneen todellinen tulevaisuus. Teimme vanhaan 1978 vuoden Finn 26 remontin jota käytämme tässä esimerkkinä. Tätä kirjoittaessa on takana jo yksi täysi kesä uuden perämoottorin kanssa joten kommentit ovat käytännössä koettuja.

 

Perämoottorilla on monta kohtaa mitä kannattaa tietää varsinkin purjeveneeseen.

 

1 - Perämoottori painaa huomattavasti vähemmän kuin vanha diesel moottori. Esimerkiksi Finn 26 ollut Volvo Penta MD5 painoi 111kg vaihteen kanssa. Uusi kone 9.8hv Tohatsu painaa 37kg. Tohatsun Sail Pro vain 26,6 kg. Tämä on huomattava painon poisto.

 

2 - Diesel moottorin vanha tila voidaan käyttää varastona. Vanhan dieselkoneen käyttämä tila on huomattava missä voidaan pitää perämoottorin jälkeen esim purjeita.

 

3 - Perämoottorin halpa hinta. Uuden perämoottorin saa todella halvalla, esim Tohatsu Sail Pro malli alkaa 1480 Euron hinnasta, sisältäen laturin mistä akkuja voidaan ladata. Tohatsun 9.8 missä löytyy sitten sähköstartti ja sitloodaan laitettava kaukoohjaus maksaa 2990 Euroa, eli sisältää kaiken Sähkö- ja käsikäynnistys, kaukohallinta, bensatankin, pitkän rikin, power tiltin millä moottori voidaan nostaa vedestä sähköllä. Uuden moottorin asennus on tietenkin liikekohtainen kysymys mutta Päijänteen yhdellä toimijalla vanhan koneen poisto ja telineen osto/asennus maksoi 2000e. Eli kokonaiskustannus ajovalmiina on noin 3500e siis tässä kohtaa käyttäen Tohatsun 6hv Sail Pro moottoria.

 

4 - Kulutus uudet nelitahtiset perämoottorit ovat tehokkaita ja vääntäviä. Perämoottorin kulutus on kuitenkin hieman enemmän kuin dieselkoneen. Mutta ei huomattavasti. Ainoa kysymys on missä voit pitää bensatankkia. Tankkaus perämoottorin kanssa on tarkempaa kuin dieselin kanssa. Syy on bensanhaju, jos bensaa valuu pohjalle koko vene haisee sille ainakin pari päivää. Tohatsun kohdalla päädyttiin isompaan 25l bensatankkiin mikä pitää laitteen liikkeessä todella pitkään. Normaali 12l bensatankki kesti noin 4-6h ajoa. Mutta tankkauksen kanssa tehtiin pari kertaa hutiloiden ja haju oli veneessä selvästi huomattavaa pari päivää. Siis jos bensaa pääsi valumaan pohjalle.

 

5 - Vanhan moottorin purku on helppoa ja uuden perälautaan tulevan telineen asennus on nopeaa. Kannattaa kuitenkin sopia telakan/yrittäjän kanssa koska tekevät tämän. Paras aika on talvella kun aikaa riittää eikä ole niin kiire.

Vanhakone

6 - Joitain kohtia pitää kuitenkin huomioida. Perämoottori vie tilaa takalaudasta ja edellyttää että tilaa löytyy. Finn 26 tila löytyi helposti ja keskellä olevat uimaportaat toimivat vielä mainiosti. Toinen asia mikä huononi on peruuttaminen. Tohatsun 9.8 laitettiin nelilapainen työpotkuri joka vie veneen runkonopeuteen hyvin, mutta peruuttaessa peräsin ei ota kiinni yhtä hyvin ääriasennossa. Tämä on hyvä muistaa kun peruuttaa, peruutus nopeus pitää olla pienempi kuin diesel koneella. Tämä on ollut ainoa huono puoli vaihdossa vanhan dieselin kanssa.

 

7 - Moottorin rikin pituus on todella tärkeä kohta. Perämoottorin on yllettävä mahdollisimman syvälle, muuten aallokossa perämoottorin propelli saa ilmaan ja matka alkaa tökkimään. Tässä kohtaa suosittelemme aina joko Sail Pro mallin pitkää rikiä tai sitten ultra pitkää versiota. Finn 26 laitettiin Tohatsu 9.8 pitkä rikinen malli mikä on toiminut todella hyvin. Mutta jos valittavana on kaksi pituutta kannattaa ottaa aina pidempi vaihtoehto tai varmistaa että asennuksessa perämoottori asennetaan mahdollisimman syvälle.

Valmis-1

8 - Tehon tarve riippuu veneestä ja tarpeesta. Tähän löytyy kaavoja nettikeskusteluista ja yhtä monta mielipidettä kuin on laskijaa. Tässä kohtaa on hyvä käyttää todellista esimerkkiä Finn 26 painaa noin 2200kg, vene on 8m pitkä ja 2,8m leveä. Tässä veneessä vanha kone oli 10hv Volvo Penta MD5A joka vaihdettiin Tohatsun 9.8hv perämoottoriin. Perämoottori antaa tässä kohtaa saman voiman paperilla kuin vanha kone. Mietinnässä oli myös 6hv Sail Pro malli mikä olisi liikuttanut 2200kg Finn 26 kyllä eteenpäin mutta runkonopeuteen ei oltaisi päästy. 9.8 päästää hyvään vauhtiin käyttämällä vain 70% perämoottorin tehosta. Tässä kohtaa täytyy huomauttaa että moottorin ääni kuuluu edelleen veneen sisään, ääni on erilainen. Ei häiritsevä, mutta ääni kuuluu ihan samalla lailla kuin dieselkoneen kanssa.

 

9 - Sähkön saanti, jos veneessä on akut niitä pitää ladata. Jos ostetaan Tohatsun Sail Pro malli saadaan virran ulosotto (V, W, A) 12V, 60W, 5A. Normaali perämoottoreissa tässä luokassa ei ole virranulostuloa mikä on tärkeä muistaa. Tohatsun 9.8 mallissa on jo sitten virran ulosotto (V, W, A) 12V, 80W, 6A. Sähkönlataus kannattaa ehdottomasti muistaa ja asentaa. Finn 26 tuo isompi moottori antaa vähemmän kuin vanha diesel kone, mutta käytössä tätä eroa ei ole huomannut.

 

Kysy lisätietoja tai anna palautetta

Täyttämällä viereisellä lomakkeella voit kysyä lisätietoja kiinnostuksen kohteestasi tai antaa palautetta haluamastasi aiheesta.

Viestin välittyy halutessasi valitsemallesi jälleenmyyjälle.